Sports Science Logo Research Supported Sports Performance

ACE Fitness Certification Practice Test

Daniel Brady | February 13, 2013 in Testing

See how your knowledge stacks up with this short ACE Fitness Certification Practice Test. This test contains 10 practice questions. If you want more questions and the information behind each right and wrong answer, the ACE Personal Trainer Manual has 60 practice questions and all the information you need.

10 Question ACE Fitness Practice Test

  1. Which test is most suitable for measuring muscular strength?
    1. YMCA Push-up Test
    2. YMCA Bench-Press Test
    3. 10-Rep Max Bench Press Test
    4. Half Sit-Up Test

    Answer: [spoiler]C – The rep max tests are useful for assessing strength. The 1-Rep Max test is more accurate than the 10-Rep Max test, but the 10-Rep Max is safer. The other answers are tests of endurance.[/spoiler]

  2. Which strategy will result in the client and trainer agreeing on motivation and goals?
    1. The trainer should plan the basic program.
    2. The client should be allowed to plan the individual training activities.
    3. The client’s current fitness level should be assessed.
    4. The trainer should learn the client’s expectations and fitness experience.

    Answer: [spoiler]D – This answer will result in the trainer and client being in agreement about motivation and goals. This will allow the trainer to personalize the program to best suit the client. Also the client will feel that they have contributed to the program planning which will raise their motivation level.[/spoiler]

  3. Which measurement best evaluates cardiorespiratory fitness?
    1. Heart-rate recovery rate.
    2. Maximal oxygen uptake.
    3. Submaximal exercise heart rate.
    4. Rating of perceived exertion.

    Answer: [spoiler]B – The definition of cardiorespiratory fitness is the ability of the person to take in and use oxygen during physical activity. Maximal oxygen uptake is the best way to measure this.[/spoiler]

  4. Which body composition test is most accurate?
    1. Body mass index
    2. Bioelectrical impedance analysis
    3. Skinfold thickness measurement.
    4. Waist-hip ratio

    Answer: [spoiler]C – Answers A and D are not measures of body composition. Answer B can be inaccurate if the test and test-subject are not controlled properly. Answer B is most accurate when done correctly by an experienced trainer.[/spoiler]

  5. How can a personal trainer best identify client goals?
    1. Training the client for a week beforehand.
    2. Using a lifestyle questionnaire.
    3. Creating a formal contract with the client.
    4. Interviewing with closed-ended questions.

    Answer: [spoiler]B – Knowing about the client will help the trainer and client to make goals that are realistic and relevant to the client’s needs.[/spoiler]

  6. Your new client is 33 years old, smokes 15 cigarettes per day, has a triglyceride level of 190 mg/dL, and total cholesterol/HDL ratio of 3.4. What should you do before beginning training?
    1. Have the client sign an informed consent form.
    2. Recommend he see a dietitian to help him to reduce his dietary fat.
    3. Recommend he see a dietitian to help him to reduce his dietary cholesterol.
    4. Require a physician’s approval.

    Answer: [spoiler]A – None of the risk factors warrant a referral to a dietitian or physician, so he must only sign an informed consent form.[/spoiler]

  7. Which demographic detail must be known to completely evaluate the client’s lifestyle?
    1. Gender
    2. Education
    3. Income
    4. Stressors

    Answer: [spoiler]D – Stressors is the only one of these answers that is included in a lifestyle information questionnaire.[/spoiler]

  8. Once the client’s goals and health data are obtained, what should be done with it?
    1. Post it as a motivational incentive.
    2. Attach it to the client’s training program in the training area.
    3. File it in a secure data storage area.
    4. Enter it into the client database.

    Answer: [spoiler]C – Confidentiality must be kept unless the client has given writen consent to do otherwise. The data should only be accessible to the personal trainer.[/spoiler]

  9. Which is part of a well stated goal?
    1. Time-bound
    2. Flexible
    3. Competitive
    4. Precise

    Answer: [spoiler]A – A well stated goal is one that fits the SMART acronym: Specific, Measurable, Attainable, Relevant, and Time-bound.[/spoiler]

  10. Your client has started taking beta-blockers in his 9th week of training, which measure should be taken by the trainer?
    1. Have his physician recommend intensity rates.
    2. Reduce target hear-rate while training by 20%.
    3. Keep the target heart-rate the same.
    4. Increase intensity to elevate the heart-rate.

    Answer: [spoiler]A – Since the medication is new, you should get the physician’s recommendation. Perceived exertion is an appropriate measurement alternative to heart-rate.[/spoiler]



Email: danielbrady_89@hotmail.com
Daniel has a strong interest in evidence supported fitness training, preparation and supplementation. His goal is to provide clear information that simply works. He's currently 16 kg of muscle above his starting weight (7kg in the past 12 months), and targeting a continued growth rate of 5kg+ per year.
No Responses to "ACE Fitness Certification Practice Test"
Leave a Reply
Recommended Supplements
Micronized Creatine
Good for: Strength & Muscle Gains
Best taken: Daily
Cost per week: ~$0.70
Karbolyn High-Performance Carbs
Good for: Energy / Endurance
Best taken: Pre-Workout
Cost per week: ~$4.00
HMB Capsules
Good for: Strength & Muscle Gains
Best taken: Daily
Cost per week: ~$7.00
Protein, Creatine, Betaine Blend
Good for: Strength, Growth & Power
Best taken: Post-Workout / Daily
Cost per week: ~$10.00
Green Tea Extract
Good for: Fat Loss
Best taken: Daily
Cost per week: ~$0.70